Begrijpend lezen/close reading

 

Begrijpend lezen Close Reading.

Training gegeven Tony van Dalen die het boek ‘Close reading’ heeft vertaald en bewerkt!                                                                                                              

In het Nederlandse onderwijs staan bij begrijpend lezen vooral de strategieën centraal. Leerlingen vinden begrijpend lezen vaak niet leuk. Er is nu een aanpak die de tekst centraal zet i.p.v. de strategieën.

Close Reading: een verdiepende manier van begrijpend lezen waarbij de inhoud van een complexe tekst centraal staat en kinderen op een actieve manier aan de slag gaan met de tekst. Herlezen, aantekeningen maken, samenvatten, monitoren, samenwerken, redeneren, discussiëren, en reflecteren zijn belangrijke vaardigheden die hierbij centraal staan. Close Reading is een aanpak, een manier om met teksten om te gaan. Het is geen nieuwe begrijpend leesmethode. De aanpak is geschikt voor de groepen 1 t/m 8. De aanpak kan toegepast worden bij de methode voor begrijpend lezen, bij de zaakvakken of bij thematisch werken.

De training bestaat uit 3 bijeenkomsten van elk 3 uur

Bijeenkomst 1: kennismaking met Close reading

 • Wat is goed begrijpend leesonderwijs?
 • Theorie: Close reading;
 • Voorbeeldles; zelf ervaren wat Close reading is er zal een voorbeeld voor de midden- en       bovenbouw worden gegeven en een voor de onderbouw.

 

Bijeenkomst 2: Tekstselectie en de kracht van instructie

 • Welke teksten zijn bruikbaar? Hoe herken je een “goede” tekst. Kun je ook de zaakvakteksten gebruiken? Hoe kun je Close reading inzetten? Als apart vak, toepassen op je methode? Welke tekstsoorten?
 • De kracht van instructie: hoe leer je kinderen omgaan met complexe teksten;
 • Hoe zet je de tekst centraal.

 

Bijeenkomst 3:

 • Het stellen van tekstgerichte vragen;
 • Welke werkvormen kun je inzetten: hoe zorg je dat alle kinderen over de tekst nadenken, discussiëren en iets leren van de tekst;
 • Het maken van aantekeningen: hoe leer je dat je leerlingen aan.

 Alle bijeenkomsten zijn praktisch van opzet. Het geleerde kan gelijk de volgende dag toegepast worden. De theorie wordt direct gekoppeld aan de praktijk. De bijeenkomsten zijn interactief van opzet.

 

Benodigd materiaal:

In de training wordt gebruik gemaakt van het boek Close Reading. Vertaald en bewerkt door Dortie Mijs, Marieke van Logchem en Tony van Dalen. Het is aan te raden het boek aan te schaffen.  In de bijeenkomsten wordt verwezen naar hoofdstukken uit het boek. Na aanmelding wordt het aantal boeken geïnventariseerd en besteld.

https://www.uitgeverijpica.nl/titels/onderwijs/begeleiding-ondersteuning/close-reading-pica

Data en tijden:

 • woensdag 8 september 2021 14.30-17.30 uur
 • woensdag 24 november 2021 14.30-17.30 uur
 • woensdag 9 maart 2022 14.30-17.30 uur

 

 

 

 

Kosten: geen

Tony van Dalen

Onderwijs adviseur Expertis

Tony is directeur van Expertis. Zij heeft ruime ervaring als leraar en directeur in het primair onderwijs. Als onderwijsadviseur taal/lezen en didactisch handelen ondersteunt zij scholen bij het verbeteren van hun onderwijs.

 

Begrijpend lezen/close reading

 

Datum

08-09-2021

Tijd

14:30 - 17:30

Locatie

IJwegschool