Muziek in de klas (leerkrachten groepen 5 t/m 8)

 

 

 

Dit is een gezamenlijk aanbod van de drie bovenstaande besturen!

Muziek in de klas

Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. Door zelf muziek te maken wordt het intelligentiequotiënt van kinderen verhoogd en vooral het abstractievermogen en het analytisch denken sterk verbeterd. Het gezamenlijk musiceren versterkt daarbij het groepsgevoel en de discipline, evenals de sociale en emotionele vaardigheden. Bovendien leidt dit tot een positiever zelfbeeld.

Voor wie? Leerkrachten van groepen 1 t/m 8 die momenteel meer met muziek willen doen en gemotiveerd zijn om er direct mee aan de slag te gaan!

Wat ga je leren?

Je maakt op een actieve manier kennis met de 5 domeinen in de muziek:

 • Muziek maken: Muziek kun je maken met je stem, schoolinstrumenten en wat te denken van bodypercussie?
 • Zingen: Elke bijeenkomst zingen we diverse soorten liedjes. Uiteraard krijg je ze mee naar huis.
 • Bewegen: We laten je kennis maken met bijv. een bewegingscanon, met Dansspetters etc.
 • Lezen en noteren: Kunnen kleuters muziek lezen? Jazeker! Middels grafische notatie kan dat. Hoe kun je die inzetten? We gaan ermee aan de slag. De bovenbouw kan prima op schoolinstrumenten een compositie maken en deze omzetten naar een grafische notatie. Ook met boomwhackers kun je prachtig meespelen met een lied middels het volgen van een notatieschema.
 • Luisteren: Van eenvoudige tegenstellingen in de muziek voor de onderbouw tot het beluisteren van hedendaagse popmuziek.

Bovenstaande is globaal een greep wat we tijdens de bijeenkomsten gaan doen. Je kunt met veel dingen de volgende dag direct aan de slag, want direct na de cursusdag sturen wij de PowerPoint naar je toe met daarin al het geleerde en de daarbij behorende muziek!

 • We laten je kennis maken met diverse bronnen.
 • Weinig instrumenten op school? Wij laten je zien hoe je met relatief eenvoudige/goedkope instrumenten veel kunt bereiken.
 • Je leert hoe je zelf een lied kunt “aankleden” middels bijvoorbeeld bewegingen of m.b.v. instrumenten.

Let op: Het aanbod op deze pagina is bestemd voor leerkrachten van de groepen 5 t/m 8. Voor leerkrachten van de groepen 1 t/m 4 gelden andere tijden (zie andere pagina) 

 

Data:

Leerkrachten groepen 5 t/m 8:

 • 25 september 2019,
 • 6 november 2019
 • 18 maart 2020

Bijeenkomsten steeds van 18.30-20.00 uur.

In het schooljaar 2019-2020 bieden de academies van Meer-Primair, JongLeren en SOPOH een aantal gezamenlijke cursussen/trainingen aan. De muziekcursus is er daarvan één. Gezamenlijk aanbod betekent dat de doelgroep leerkrachten enorm vergroot is. Nu is nog niet in te schatten hoeveel leerkrachten van de drie besturen gaan inschrijven. Indien de vraag het aanbod overstijgt, zullen wij wellicht andere of meerdere data moeten prikken.

De muzieklessen vinden plaats op een nog nader te bepalen school in Nieuw Vennep/Heemstede

Kosten

 

Marjan Molenaar

Vakdocent muziek

Gemma Matthiesen

Vakdocent muziek

Datum

25-09-2019

Tijd

18:30 - 20:00

Locatie


Welke collega's gaan er?

  Enkel zichtbaar voor ingelogde gebruikers.