Nieuwkomers ondersteunen, jij maakt het verschil!

Nieuwkomers ondersteunen, jij maakt het verschil!

Doelgroep: onderwijsassistenten, klassenassistenten en leraarondersteuners die ondersteuning bieden aan één of kleine groepjes nieuwkomers en nog geen of weinig ervaring hebben met het onderwijs aan nieuwkomers of meer kennis willen over hoe hen optimaal te begeleiden.

Onderwijs aan nieuwkomers vraagt om het vergroten van kennis en vaardigheden. Nieuwkomers hebben over het algemeen meer hulp nodig, omdat zij de taal nog moeten leren. Hoe minder taal leerlingen tot hun beschikking hebben, hoe meer we geneigd zijn ons (taal)onderwijs aan hen te versimpelen. Maar is dat wel de juiste aanpak of kan het ook anders?

De training ‘Nieuwkomers ondersteunen, jij maakt het verschil!’ biedt handvatten om passend onderwijs voor nieuwkomers te organiseren en te verzorgen. Het is een praktijkgerichte training. Je krijgt veel praktische tips en inspiratie om mee aan de slag te gaan. Daarnaast doe je basis kennis op over NT2, meertaligheid, klank- en leesonderwijs en communicatie.

Deze training wordt samen met Meer Primair, Jongleren en de Montessori vereniging Haarlemmermeer aangeboden. Er zijn 20 plaatsen die onderling verdeeld worden. Reserveren op deze pagina betekent nog niet automatisch dat je mee kunt doen. Dit hoor je zo spoedig mogelijk.

 

De inhoud en opbouw van de bijeenkomsten ziet er globaal als volgt uit: 

Na bijeenkomst 1 De nieuwkomer en meertaligheid  

 • Weet je wie die nieuwkomer is en hoe je kunt omgaan met de sociaal emotionele ontwikkeling van de nieuwkomers.
  Waarom we de moedertaal moeten inzetten om tot leren te komen.
  Wat meertaligheid is en hoe je deze kunt inzetten in je groep.
   

Na bijeenkomst 2 Woordenschat en mondelinge taalvaardigheid 

 • Weet je meer over de woordenschatdidactiek en wat goed is voor nieuwkomers.
  Ben je in staat om een rijke leeromgeving met duidelijke context te realiseren.
  Hoe je een aantal werkvormen kunt inzetten in je lessen.
  * Weet je hoe spannende denkgesprekken nieuwkomers uitdagen tot mondelinge communicatie. 

 

Na bijeenkomst 3 Van klankonderwijs naar leesonderwijs 

 • Weet je waarom klankonderwijs een belangrijk onderdeel vormt in het onderwijsaanbod aan (nieuwkomers)leerlingen.
  En weet je hoe je klanklessen vorm kan geven en waarom vaste symbolen en terminologie in de les en de school belangrijk zijn. 

Hoe je een aantal werkvormen kunt verbinden en integreren in je lessen.  

 

Na bijeenkomst 4 NT2 didactiek in het leesonderwijs 

 • Weet je nog meer over de taal,- NT2 didactiek en hoe je nieuwkomers zoveel mogelijk kunt ondervangen. Hoe je een taalles indeelt en hoe je nieuwkomers kunt betrekken en activeren door kleine aanpassingen te doen in reguliere werk – en leesboekjes. Ben je in staat om een rijke leeromgeving te realiseren binnen de kaders van het onderwijs aan nieuwkomers. 

 

De training bestaat uit vier bijeenkomsten van 2,5 uur. Verschillende dagen en tijden!

 • donderdag 21 september 2023 van 15.00-17.30 uur
 • woensdag 11 oktober 2023 van 14.30-17.00 uur
 • donderdag 9 november 2023 van   15.00-17.30 uur
 • woensdag 24 januari 2024 van 14.30-17.00 uur

 

Deze training wordt samen met Meer Primair, Jongleren en de Montessori vereniging Haarlemmermeer aangeboden. Er zijn 20 plaatsen die onderling verdeeld worden. Reserveren op deze pagina betekent nog niet automatisch dat je mee kunt doen. Dit hoor je zo spoedig mogelijk.

 

Manon Lugtenberg

Manon Lugtenberg

Manon Lugtenberg is trainer van Extraal. Zij geeft trainingen aan leerkrachten en teams op het gebied van  Nieuwkomersonderwijs en Close reading.  Daarnaast is zij ook coach en begeleidt zij (startende) leerkrachten en docenten op de werkvloer. Zij geeft al bijna 18 jaar les in het (basis) onderwijs, waarvan de laatste 8 jaar op nieuwkomersscholen.  Tijdens haar trainingen zal er naast kennisopbouw voldoende herhaling, afwisseling in opdrachten en kennis uit de praktijk aanwezig zijn. ‘Het doen en ervaren’ komt dan ook uitgebreid aanbod 

 

 

Datum

21-09-2023 - 24-01-2024

Tijd

15:00 - 17:30

Locatie

dr. JP Heijeschool