Team-Kim kindermishandeling bijeenkomst zie je mij?

Workshop Zie jij mij? 

“Had ik maar geweten dat wat ik meemaakte kindermishandeling was en dat het niet mijn eigen schuld is, dan was de weg naar herstel veel makkelijker geweest.” (Ervaringsdeskundige Team-KIM) 

In de workshop gaan we aan de hand van een persoonlijk verhaal over kindermishandeling in gesprek en hebben we aandacht voor de belevingswereld en de behoeften van een kind dat onveilig opgroeit. De workshop wordt gegeven door een gespreksleider en de ervaringsdeskundige. Door middel van de documentaire’ Jij Bent De Baas’ (2020) maak je kennis met Team-Kim en het onderwerp. Daarna zal er een uitgebreid interview met de ervaringsdeskundige plaatsvinden en is er veel ruimte voor interactie. Er worden praktische en bruikbare tips gegeven waar de professionals verder mee aan de slag kan.  De workshop duurt maximaal 2 uur en zal Online of Live plaatsvinden.

 

Film Jij Bent De Baas (ongeveer 35 min. vooraf bekijken via toegestuurde link)

Kindermishandeling komt schrikbarend veel voor. Veel vaker dan de meeste mensen denken. In Nederland alleen al worden jaarlijks ongeveer 100.000 kinderen die mishandeld worden gesignaleerd door hulpinstanties en politie. Helaas is dat getal slechts een topje van de ijsberg. Achter heel veel voordeuren groeien kinderen onveilig op.

Deze kinderen worden ernstig aangetast in hun eigenwaarde en ontwikkelen mechanismes waardoor ze enigszins om kunnen gaan met de vernederingen, pijn, verwarring en schuldgevoelens. De buitenwereld ziet ingewikkeld, ondoordringbaar en grenzeloos gedrag: vechten, zelfbeschadiging, oncontroleerbare woede.

Veel van deze kinderen krijgen in hun jonge bestaan te maken met een heleboel hulpverleners. Maar weinigen weten echt tot ze door te dringen. Het is voor volwassenen moeilijk om het afwerende gedrag te kunnen duiden en de achterliggende oorzaak te herkennen. En toch is juist dat nodig om de desastreuse impact van kindermishandeling te kunnen verkleinen en kinderen te helpen weer ‘baas’ over zichzelf te worden.

In de documentaire Jij Bent De Baas van documentairemaker Heleen Minderaa, worden

drie jongvolwassenen die als kind ernstig mishandeld zijn in contact gebracht met hulpverleners en docenten uit hun jeugd. Wie waren de volwassenen – hulpverleners, therapeuten, docenten- die het wél lukte achter het gedrag van deze drie kinderen te kijken naar wat er écht speelde. Wat maakte dat het die ene persoon wel lukte een verbinding tot stand te brengen? Wat was daarvoor nodig? En waarom werkte het soms niet?

In Jij Bent De Baas blikken drie ervaringsdeskundigen en hulpverleners openhartig en kwetsbaar terug op de periode dat ze met elkaar te maken hadden. Ze reconstrueren cruciale momenten waarin keuzes werden gemaakt die tot constructief contact leidden. Maar ook bespreken ze situaties en inschattingen die extra onveiligheid als gevolg hadden. En die zelfs leidden tot een breuk in het contact. De inzichten en lessen die gedeeld worden in deze film zijn belangrijk voor alle volwassenen die met kinderen werken.

 

 

 

Data:

Woensdag 6 oktober 15.00-17.00 uur

Kosten

Aan deze trainingen zijn geen extra kosten verbonden.

Vooraf dien je de film via verkregen link te bekijken.

Team-Kim

Cursusleidster

 

Datum

06-10-2021

Tijd

15:00 - 17:00

Locatie

De Optimist

Welke collega’s gaan er?

    Enkel zichtbaar voor ingelogde gebruikers.