Trein van Boos naar Middel (derde startgroep middag)
Training:
“De Trein van Boos naar Middel” is een in de praktijk gevormd model dat succesvol wordt gebruikt door onderwijzers, psychologen, verpleegkundigen, coaches, mediators en managers. Het is een gespreksmethode voor iedereen die iemand wil helpen die klem zit in negatieve emoties. ‘De trein’ biedt een simpel (maar niet eenvoudig) systeem om vanuit die negatieve positie te komen tot positieve actie. Een houvast in woelige omstandigheden. De trein van Boos naar Middel is gefundeerd op de methode ‘oplossingsgericht werken’. Die methode is creatief, praktisch en optimistisch.
Doelen
Het hoofddoel van de training is: De cursist kan goed blijven samenwerken als er spanningen zijn. Subdoelen:
- De cursist blijft ook bij spanning gericht op begrip voor de ander;
- De cursist kan helder de grenzen aangeven van zijn mogelijkheden, met de intentie om de samenwerking te verbeteren;
- De cursist kan bij oplopende spanning goed gebruik maken van zijn eigen helpers en van de helpers van “de ander”.
Doelgroep De basistraining is geschikt voor iedereen die werkt in situaties waar regelmatig spanningen zijn met andere personen, binnen en buiten de eigen organisatie. Voorbeelden uit de praktijk: leerkrachten, directeuren van scholen, schoolbestuurders, managers van gemeenten, hulpverleners in de jeugdzorg of de psychiatrie, artsen en verpleegkundigen van de jeugdgezondheidszorg, telefonisten die veeleisende mensen te woord moeten staan. Vorm De training ‘Samenwerken onder spanning’ is een vaardigheidstraining. Uiteraard is er theorie, maar het oefenen met vaardigheden en met de oplossingsgerichte attitude staan centraal. In de training wordt gewerkt met casuïstiek van de cursisten. De eigen doelgroep en de eigen werkomgeving staan centraal. Het is een “in service training”, wat betekent dat iedere training wordt aangepast aan de specifieke wensen van de opdrachtgever. De training is verdeeld over drie delen van ieder 4 bijeenkomsten, twaalf in totaal. Bij ieder dagdeel training hoort een even grote tijdsinvestering voor ‘huiswerk’ , dat wil zeggen: lezen en oefenen op de werkplek of thuis. Bij de trainingen die uit meerdere modulen bestaan geldt dat er tussen de modulen in extra opdrachten worden gegeven. Na ieder dagdeel training zijn er 2 tot 3 weken om te oefenen. De studiebelasting is 3 uur in de week. Niveau en vrijstellingen De trainingen worden aangepast aan het niveau van de cursisten, post MBO, post HBO en post WO. Met name gaat het dan om het niveau van gesprekstechniek en van bekendheid met principes van oplossingsgerichte cognitieve gedragstheorie. Er zijn geen specifieke vooropleidingseisen en geen vrijstellingen. Het is een basistraining.
Deelname:
Per startgroep mogen drie deelnemers per stichting deelnemen. Dat betekent dat de eerste drie reserveringen zeker mogen deelnemen. Vanaf nummer vier zal gekeken worden of er nog plek is bij de betreffende training!
Data:
Trainingen “Trein van boos naar middel”:
In augustus 2021 start een nieuwe training voor leerkrachten. De training bestaat uit 3 blokken van 4 dagdelen, waarvan het de bedoeling is dat iedereen alle blokken volgt. Dus houd er rekening mee dat als je je opgeeft het de bedoeling is dat je de hele training volgt.
Groep 3: woensdagmiddag van 14.30 tot 17.30 uur. Locatie: De zwanebloem
Deel 1: 12 oktober, 2 november, 16 november en 30 november 2022
Deel 2: 8 maart, 22 maart, 5 april en 19 april 2023
Schooljaar 23-24! Deel 3: 13 september, 27 september,11 oktober en 1 november 2023
Ernst Bouweriks/ Frank van den Berg
Cursusleiders Buro Pro Ago


Datum
12-10-2022
Tijd
14:30 - 17:30
Locatie
De Zwanebloem
Welke collega's gaan er?
-
Enkel zichtbaar voor ingelogde gebruikers.