ICT

Leernetwerk ICT

 

Er zijn verschillende manieren om de ICT-bekwaamheid van onze leerkrachten te verbeteren. Dit constante streven is echter niet los te koppelen van ‘samenwerken’ en ‘goed communiceren’. Dit ICT-netwerk is er speciaal om ons te verbinden en in beweging te houden. We leren immers het meeste van elkaar. 

Verschillende invalshoeken, wensen en uitdagingen zijn vooral binnen de ICT nodig voor een brede kijk op de vele mogelijkheden. En dit doen we natuurlijk in gewone mensentaal.

ICT Netwerkbijeenkomsten

Tijdens deze netwerkbijeenkomsten bespreken wij de inhoud en voortgang van ICT op jouw school. Denk hierbij vooral aan visie en beleid. Deze bijeenkomsten zijn met name bestemd voor de ICT-coördinatoren van de scholen maar een ieder is welkom.

In eerste instantie wordt de agenda voor de ICT-netwerkbijeenkomsten bepaald door een reeks aan actuele thema’s en wat er tijdens de laatste bijeenkomst aan de orde is gekomen. Daarnaast worden ook de eerder vastgestelde actiepunten, vragen uit het werkveld en tips en trucs besproken.

 

Jouw visie, Ons beleid:

  • Waar hebben onze leerkrachten op ICT-vlak behoefte aan en waarin moeten we nog investeren?
  • Hoe implementeren we een structurele lerende cultuur voor ICT-vaardigheden op school.
  • ICT-gerelateerd burgerschapsonderwijs, hoe geven we daar vorm aan?

 

Veel van deze vragen kunnen niet uitsluitend door de ICT-coördinatoren van de scholen beantwoord worden. Of de scholen een ICT beleidsplan hebben en hoe deze eruit ziet is bijvoorbeeld weer een vraag voor de schoolleiders. Maar als coördinator heb jij de beste kijk op wat er op de werkvloer gebeurt en hoe de leerkrachten zich daarin bewegen.

Tijdens deze bijeenkomsten wordt dan ook zoveel mogelijk informatie verzameld zodat er een terugkoppeling kan plaatsvinden naar Floreer. Jouw aandeel is daarin dus van groot belang!

 

 

ICT Bronnen

Op deze pagina vind je tevens links en verwijzingen naar goede tutorials, websites en pdf’s die je kunnen helpen het ICT onderwijs zo goed mogelijk vorm te geven en in te zetten bij differentiatie. Het doel van dit platform is het bieden en delen van kennis op het gebied van onderwijs. Ben jij iets tegengekomen dat een verrijking kan zijn voor jouw collega’s? Deel het met ons! 

Voor algemene vragen over ICT kun je terecht bij Niels Boersma. Hij is werkzaam als Meerschools ICT-Coördinator bij Floreer. Je kunt hem bereiken op het volgende e-mailadres: niels.boersma@floreer.nl

 

Digitale geletterdheid

Leerlingen digitaal geletterd maken is meer dan ze voorbereiden op een veranderende arbeidsmarkt. Minstens zo belangrijk is dat leerlingen leren om zichzelf op een positieve manier te ontwikkelen, uit te drukken en hun eigen leven vorm geven in de maatschappij. Niet: leerlingen zo opleiden dat ze precies passen bij wat de maatschappij van ze vraagt. Wel: ze leren reflecteren op de maatschappij, zodat ze kritische vragen kunnen stellen, er vanuit hun eigen overtuigingen aan kunnen bijdragen en de (digitale) maatschappij zelfs kunnen vormen.

kennisnet-handboek-digitale-geletterdheid-2021-2022

 

Tutorials

Instructievideo’s opnemen. Waar begin je? – Vernieuwenderwijs.nl

Een kijkje achter de schermen bij de opnames van de tutorials – LerarenCollectief.nl

Gebruik je digibord als een professional (Gratis online training) – MeesterSander.nl

Werken met een green screen op de iPad – MeesterSander.nl

Digitale tools (Menno Kolk) – LerarenCollectief.nl

 

PDF’s

Het Doeboek van de Internetschool – Mark Timmermans Ontwikkelen of verbeteren van online onderwijs: Een flexibele & onderwijskundige aanpak.”

 

Links

Eduapp.nl – Dé plek voor het zoeken van innovatief lesmateriaal. Organiseer verschillende apps in lijsten en leer hoe je deze kan gebruiken in de klas.”

Handreiking professionalisering ict-bekwaamheid – Wat werkt wel en wat werkt niet bij de professionalisering van ict-bekwaamheid van leraren? En waar begin je mee?

 

 

Aankomende bijeenkomsten voor dit leernetwerk

Cloudwise Google Educator Level 1 schooljaar 23-24

Datum: 13-09-2023 - 11-10-2023
Aanvang: 15:00

Meer informatie...

Gynzy plustraining

Datum: 28-09-2023
Aanvang: 15:45

Meer informatie...

Cloudwise Basiskennis Sharepoint

Datum: 11-10-2023
Aanvang: 15:45

Meer informatie...

Netwerk ICT 1 (2023-2024)

Datum: 12-10-2023
Aanvang: 16:00

Meer informatie...

Netwerk ICT 2 (2023-2024)

Datum: 22-01-2024
Aanvang: 16:00

Meer informatie...

Netwerk ICT 3 (2023-2024)

Datum: 11-03-2024
Aanvang: 16:00

Meer informatie...

Netwerk ICT 4 (2023-2024)

Datum: 08-04-2024
Aanvang: 16:00

Meer informatie...

Netwerk ICT 6 (2023-2024)

Datum: 09-07-2024
Aanvang: 16:00

Meer informatie...

Niels Boersma

ICT -netwerkleider